Kuinka tehdään riskikartoitus ja riskien keskinäisriippuvuuden systeemianalyysi? — Kokeilua ja keskustelua työpajassa

Tero Hokkanen
Systems Change Finland
3 min readMay 30, 2022

--

Tämä systeemiajattelun ja systeemisen muutoksen työkaluihin ja lähestymistapoihin keskittyvä Systems Change Finlandin Toolshed meetup 10.5.2022 käsitteli digityökalua, joka tukee organisaatioita tunnistamaan, ymmärtämään ja hallitsemaan erilaisia riskejä läpi prosessien. Nykymaailma on suuren muutoksen alla ja samalla kasvavat erilaisten riskien mahdollisuus toimintaympäristöissämme. Ajankohtaisin ison kuvan muutos Suomessa on Naton hakuprosessin aloittaminen ja siitä mahdollisesti seuraavat erilaiset Venäjän reagointi- ja vaikuttamiskeinot. Pidimme aiheesta vuorovaikutteisen ja matalan kynnyksen työpajan, jossa tehtiin riskikartoitus Inclus Oy:n riskienhallintatyökalulla. Meetupin kieli oli suomi ja työpajaan osallistui yhteensä 18 henkilöä.

Aihetta alusti ja työpajan veti Mikaeli Langinvainio (LinkedIn, Twitter), jolla on pitkä kokemus vaikeiden kansainvälisten konfliktien parissa sekä kompleksien toimintaympäristöjen yritysriskienhallinnassa. Hän on toiminut Martti Ahtisaaren alaisena konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä yksikönpäällikkönä ja konsulttina. Mikaeli omaa pitkän kokemuksen kriisinhallinnasta mm. tutkijana ja virkamiehenä sisäministeriössä ja puolustusvoimissa. Hän on perehtynyt 20 vuoden ajan osallistaviin analyysimenetelmiin ja opettaa Jyväskylän yliopiston Strategisen analyysin ja turvallisuuden maisteriohjelmassa sekä United Nations System Staff Collegessa ICT for Peace substanssiosaajana. Mikaeli on Inclus Oy:n toinen perustaja ja toimitusjohtaja. Inclus Oy:n ohjelmistoa käytetään monenlaisissa riski- ja skenaarioanalyyseissä sekä valtionhallinnossa että yrityksissä. Inclusin systeemianalyysityökalulla voidaan arvioida eri riskien keskinäisvaikutuksia.

Työpajaan osallistui monenlaisella taustalla varustettuja henkilöitä, mikä onkin erityisen arvokasta tämäntyyppisessä harjoituksessa. Saimme nähdä kuinka Inclus Oy:n riskienhallintatyökalu toimii ja kuinka käytännönläheisesti se fasilitoi keskustelua teemojen ympärillä. Teimme kokeilumielessä nopean arvion erilaisista Suomeen kohdistuvista Venäjän vaikuttamiskeinoista — ja keskustelua olisi riittänyt pidemmällekin, kuin mitä aikataulumme antoi myöden. Riskikartoituksessa ensin äänestettiin oleellisimmat uhat ja tämän jälkeen tarkasteltiin niitä kartassa, jonka avulla voitiin nähdä niiden keskinäisriippuvuuksia. Alla on kaksi kuvakaappausta työpajan riskiarviovaiheesta.

Kuvassa näkyy osa taloudellisista ja polittisen voimankäytön keinoista, joista voimme todeta ainakin yhden, energiantuonnin lopettamisen (Yle 13.5.2022 & Yle 21.5.2022), jo toteutuneenkin.
Informaatio- ja mediavaikuttamisen odotetaan jatkuvan.

Mitään vakavia päätelmiä emme työpajassa saaneet valmiiksi, sillä se olisi vaatinut enemmän aikaa ja perehtymistä aiheeseen. Saimme kuitenkin jonkinlaisen kuvan kuinka ohjelmisto auttaa hahmottamaan riskejä samanaikaisesti ja suhteessa toisiinsa. Lisäksi keskustelusta kumpusi monenlaisia hyviä havaintoja, esim. kuinka helposti asettaudummekaan johonkin “normaaliin” ja kuinka psykologisesti haastavaa tätä kuvaa voi olla lähteä muuttamaan.

Työpajan lopussa Mikaeli suositteli katsomaan Jyväskylän yliopiston Venäjä hybridivaikuttajana -yleisöluennon, josta saa laajempaa kuvaa Venäjän vaikuttamisen periaatteista.

Kiitos osallistujille antoisasta keskustelusta!

Voit katsoa Meetupin tallenteen tästä:

Kiinnostuitko? Liity yhteisöömme!

Systems Change Finland — Systeeminen muutos Suomi ry edistää sellaisen yhteiskunnan syntyä, joka kykenee toimimaan systeemisten ja kompleksisten haasteiden kanssa.

Yhdistyksen tarkoitus on edistää lähestymistapojen soveltamista, jotka auttavat ihmisiä, organisaatioita ja yhteiskuntaa ymmärtämään ja toimimaan systeemien ja kompleksisuuden kanssa.

--

--

Tero Hokkanen
Systems Change Finland

Tero on ison kuvan hahmottaja, generalisti ja MMM (ympäristöekonomia). Elämäntehtävänään hänellä on auttaa kestävän ja sivistyneen ihmiskunnan rakentamisessa.